"Tartış!yorum" Münazara Turnuvası

"Tartış!yorum" Münazara Turnuvamız Başlıyor.

22.04.2024 38

22-04-2024



MÜNAZARA TURNUVASI UYGULAMA YÖNERGESİ

 KONU          : TESAN Fen Lisesi 9,10,11. sınıf öğrencileri arasında Münazara Turnuvası’nın düzenlenmesi.

AMAÇ : Okulumuz öğrencilerine münazarayı tanıtarak, farklı düşüncelere saygı duymalarını, araştırarak ve okuyarak zengin tartışma kültürü edinmelerini; onların güncel konuları farklı bakış açıları ile değerlendirme yeteneğini ve iletişim becerilerini geliştirmelerini sağlamaktır.

KAPSAM : Münazara TESAN Fen Lisesi’ndeki 9,10,11. sınıf öğrencilerine yöneliktir.  Konular lise öğrencilerine uygun, sosyal içerikli ve öğrencilerin ilgisini çekebilecek güncel konulardan oluşmaktadır.  Takımlara verilen konular yüksek derecede teknik bilgi ve uzmanlık gerektirmez.

DAYANAK: Münazara esasları Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları yönetmeliğinin 18 ve 159. maddelerine dayanarak hazırlanmıştır.   

 

YARIŞMA KURALLARI

1.        Münazarada karşı tarafın tezlerinin cevaplanması ve karşı tezlerle bunların çürütülmeye çalışılması temel görevlerden biridir. Çürütülemeyen tezler geçerli sayılır. Kimin haklı olduğunu bulmaktan çok, kimin konusunu daha iyi savunduğu ortaya çıkarılır.

2.        Münazarada tez ve antitez olmak üzere iki taraf mevcuttur.

3.        1 takım biri takım başkanı olmak üzere toplam 3 kişiden oluşur. Her konuşmacıya sırayla 5’er dakikalık konuşma süresi verilir. Son olarak her grup başkanına 7 dakikalık konuşma süresi verilir. Her takıma toplamda 22 dakikalık süre tanınmış olunur.

4.        Her sınıf, 3 öğrenciden oluşan bir takım ile turnuvaya katılabilecektir. Sınıflarda yarışmaya katılacak öğrenciler sınıf rehber öğretmeni ve Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni tarafından belirlenecektir.

5.        Münazara ekteki takvim doğrultusunda yapılacaktır. Münazarada yarışacak sınıflar kura ile belirlenecektir. İlk tur konuşma yapacak sınıf kura ile belirlenecek. Bir münazara ortalama 45-50 dakika sürmektedir.

6.        Tartışılacak konu en az 3 gün önceden takım başkanı tarafından çekilecek kura ile belirlenecektir.

7.        Hazırlık sürecinde ve münazara esnasında yarışmacılar sadece kendi takım arkadaşları ile konuşabilirler ve kitap, gazete, dergi vb. kaynaklardan yararlanabilirler, ancak elektronik materyal kullanımına kesinlikle izin verilmez.

8.        Her konuşmacının bir konuşma hakkı vardır ve bu konuşma için verilen süre 5 dakikadır. Her konuşmacıya en fazla 20 saniye ek süre verilecektir. 5 dakika 20 saniyenin ardından konuşma devam ederse bu bölüm dikkate alınmaz.

9.        Konuşma süresinin ilk ve son dakikaları korumalı süre olarak adlandırılır. Bunun dışındaki bölümde, yani 1 ve 5. dakikalar arasında rakip kanattaki münazır, kürsüdeki konuşmacıdan söz hakkı isteyebilir ve kürsüdeki konuşmacı izin verdiği takdirde söz hakkı kullanılabilir. Söz hakkı süresi 15 saniyedir.

10.    Her iki kanatta da önce tez daha sonra antitez takımlarının konuşmacıları konuşmalarını yaparlar. İlerleyen süreçte konuşmacılar bir tez, bir antitez konuşmacısı olacak şekilde sırayla kürsüye çıkar.

11.              Münazara turnuvasında seçici kurul tarafından ekteki çizelgeye göre daha fazla puan alan sınıf kazanacaktır. Seçici kurul kararları kesin olup herhangi bir itiraz kabul edilmeyecektir.

12.    Seçici kurullar değerlendirirken Münazara Turnuvası kurallarına bağlı kalırlar. Seçici kurul heyeti, takımların sunumlarını ne kadar etkileyici yaptıklarına değil, düşüncelerinin ne kadar sağlam ve tutarlı olduğuna bakarak galibi ilan ederler. Seçici kurul heyeti, münazaranın sonunda 1. ve 2. olan takımları açıklar ve geri bildirimlerde bulunur. (Geri bildirim, seçici kurulunun sıralamayı yaparken nelere dikkat ettiğini açıkladığını özetleyen konuşmalardır.)

13.    Ekteki münazara konuları münazaranın bütün turları için geçerlidir. Ancak seçici kurul istediği taktirde münazara konularında değişiklik yapabilir.

 

DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ

-  Belgelerden yararlanmak, metne bağlı kalmadan doğaçlama konuşmak, güncel olayların kullanılması (30 Puan)

- Diksiyon, vurgu, tonlama, kelime hazinesi (20 Puan)

- Savunma gücü, inandırıcılık (25 Puan)

- Jest, mimik, göz teması (15 Puan)

- Zaman kullanımı (10 Puan)

      

       Yarışmacılar (Grup Lideri, 2. Konuşmacı, 3. Konuşmacı, Grup Liderinin 2. Konuşması) ayrı ayrı puan alacak olup toplamda en fazla puanı alan sınıf yarışmayı kazanacaktır. Puanların eşitliği halinde grup liderinin 2. konuşmasında aldığı puana bakılacaktır. Puanlarda yine eşitlik olursa 2. Konuşmacının puanına, eşitlik olması halinde 1. konuşmacının puanına bakılır.  Eşitlik bozulmazsa kura çekimi ile sonuç belirlenir.

 

TESAN FEN LİSESİ MÜNAZARA YARIŞMASI TAKVİMİ

Başvuru

02-05.04.2024

1. Tur

22.04.2024-26.04.2024

2. Tur

29.04.2024-03.05.2024

Yarı Final

15-16.05.2024

Final

25.05.2024

 

ÖDÜLLER

       Turnuva sonucunda 1. olan takıma toplam 3.000,00 TL (Öğrenci Başı 1.000,00 TL), 2. olan takıma toplam 1.500,00 TL (Öğrenci Başı 500,00 TL) para ödülü verilecektir.